Studentski prosvjedi protiv privatizacije skolstva

diskusije po SciFOU principu u Ćumezu

Studentski prosvjedi protiv privatizacije skolstva

Postby bok! » Nov 5th, '08, 00:21

Jeste vidjeli novi uradak Drvlja i Kamenja.
Pogodak u sridu!
Link

Nemo lijepo si to srocio i clanak je, iako malo nepregledan, uredi ga ti il cu ja kad stignem, izuzetno dobar.

Sjedi 5!
Znanost je predivna stvar, dok god ne moras kruh zaradjivati s njom!
bok!
Armija ždralova

Re: Studentski prosvjedi protiv privatizacije skolstva

Postby J » Nov 5th, '08, 10:57

Sudeći po članku, glavni problem hrvatskog studentskog tijela je elementarna nepismenost :? . to, i neheterogenost :lol: .

Na stranu to, članak u trenucima pogađa blizu sride, no u drugim promašuje cijelu metu i ugrožava slučajne prolaznike. Osvrnuo bih sa na te dijelove:

Također ste mogli vidjeti neke od njih kako se žale da nemaju dovoljno novaca da pokriju režije i pritom traže od svojih studenata da se bune kod ministarstva, dok u isto vrijeme imaju više nego dovoljno novaca na računima projekata.

Ako ovdje misli na znanstvene projekte, onda puca u totalno krivom smjeru. Nisu znanstveni projekti tu da financiraju nečiji diplomski studij niti da kupuju obrazovnu infrastrukturu fakulteta. Za to postoje drugi fondovi. Projekti su tu da financiraju istraživanje i novac 'na projektima' je već namjenski predodređen za to. Sjetimo se, projekti su rezultat natječaja ministarstva i u prijavi na taj natječaj se prilaže opis projekta koji kaže koliko novca i za što. Sveučilište ne može taj novac uzeti da bi s njime radilo što ga volja.

S druge strane MZOŠ je odlučivanje o raspodjeli sredstava u potpunosti prepustilo Sveučilištima putem tzv. Lump Sum modela, te tako sada sveučilišta sa novcima rade što žele.

Ne znam zasigurno, ali prepostavljam da se radi upravo o novcu za infrastrukturu i generalne troškove rada fakulteta (onaj obrazovni dio). Plaće garantirano ne ulaze u to, a vjerujem ni stipendirano školovanje studenata. Uvijek je bilo ministarstvo to koje je određivalo kvote za besplatno studiranje (i financiralo isto), tako da su prosvjednici ovdje u pravu što napadaju ministra a ne sveučilište.

Da ne budem samo kritičan, evo jedan konstruktivni prijedlog za rješenje problema: raspustimo ekonomski koji nam je ovakav samo na sramotu, i od tog novca financiramo studije na ostalim fakultetima. Ozbiljno.
This thing does SCIENCE so hard, you say "I've never SEEN that much science", and then it's all "check THIS out", and then BOOM: more science!
J
Teh Švabo

Location: Where things are stupid and then really sexy and then stupid again

Re: Studentski prosvjedi protiv privatizacije skolstva

Postby nemo » Nov 5th, '08, 16:31

J wrote:
nemo wrote:Također ste mogli vidjeti neke od njih kako se žale da nemaju dovoljno novaca da pokriju režije i pritom traže od svojih studenata da se bune kod ministarstva, dok u isto vrijeme imaju više nego dovoljno novaca na računima projekata.

Ako ovdje misli na znanstvene projekte, onda puca u totalno krivom smjeru. Nisu znanstveni projekti tu da financiraju nečiji diplomski studij niti da kupuju obrazovnu infrastrukturu fakulteta. Za to postoje drugi fondovi. Projekti su tu da financiraju istraživanje i novac 'na projektima' je već namjenski predodređen za to. Sjetimo se, projekti su rezultat natječaja ministarstva i u prijavi na taj natječaj se prilaže opis projekta koji kaže koliko novca i za što. Sveučilište ne može taj novac uzeti da bi s njime radilo što ga volja.

oprosti J, ali ne koriste li projekti struju, vodu, komunalije, papir i sl. ? ja sam u svojem tekstu spominjao režije, a ne nastavnu opremu, opremanje ili studije. tako da ako npr. ne platiš račun za struju teško da ćeš moći izvoditi svoj velebni znanstveni projekt sa kojeg, oh moj bože, nikako ne smiješ skinuti ni kune :) uostalom treba postojati nešto što se zove overhead - tj. neka suma novaca koju uzimaš sa proračuna projekata upravo zbog toga što isti troše sve što troše.

J wrote:Ne znam zasigurno, ali prepostavljam da se radi upravo o novcu za infrastrukturu i generalne troškove rada fakulteta (onaj obrazovni dio). Plaće garantirano ne ulaze u to, a vjerujem ni stipendirano školovanje studenata. Uvijek je bilo ministarstvo to koje je određivalo kvote za besplatno studiranje (i financiralo isto), tako da su prosvjednici ovdje u pravu što napadaju ministra a ne sveučilište.

provjerit ću još malo, lump-sum se uglavnom objašnjava kao cjeloviti paket (dakle sve kod sveučilišta), no .... ministarstvo može dati neku smislenu količinu novaca za besplatno studiranje. fakulteti određuju ukupnu upisnu kvotu. pa ako recimo fakultet upisuje daleko previše studenata malo je smiješno da i ministarstvo tu cifru odmah veselo poprati. s time da je u sveučilišnoj ingerenciji i to koliko se naplaćuje studiranje u ostalim slučajevima. zato na ekonomiji imaš to što imaš - od 1710 upisanih studenata studij uz potporu ima njih 100, a 480 ih plaća djelomično, dok ostali plaćaju punu cijenu. u isto vrijeme PMF sve skupa ne upiše toliko studenata. i onda neka mi netko pojasni kako je to smisleno da nitko ne plaća?

p.s. ispričavam se za nepismenost, članak sam napisao onako u hodu bez puno provjeravanja - znam da me ne opravdava, ali eto. očitije gluposti poput neheterogenosti ću odmah ispraviti ;)
Know what the chain of command is?
lt's the chain l beat you with 'till you understand who's in command.

Image
nemo
Admin Z

Return to SciFOU Ćumez